După ce mi-am rupt șalele douăzeci de ani în afară, am strâns, în sfârșit, destui bani pentru a  construi casa visurilor mele (a se citi ”visurilor nevesti-mii”). Întrucât nu aveam nici un fel de experiență în domeniul acesta, am ajuns, ca tot omul, să fac un tur al depozitelor.

Cu o lună înainte, plănuisem să-mi pun plombe noi, și mă bucur că nu am făcut-o, pentru că mi-ar fi căzut. Mulți prieteni care-și construiseră case mă avertizaseră cu privire la prețurile din depozit. Știam că se aplică unele accize și adaosuri, dar n-aș fi crezut că se pot umfla prețurile cu 35% pe puțin.

Cu ”meseriași” mai lucrasem și înainte, când și-au renovat ai mei casa. Erau, într-adevăr, meseriași. Au luat cât nu meritau și la jumătate de an au trebuit să renoveze iar bătrânii. Nu vă pot spune ce era la gura lor, că poate m-or mai citi și copiii.

Ce Era Important Pentru Mine?

Având în vedere că nu știam absolut nimic despre materiale de construcție (decât ce auzisem de la prietenii care, la rândul lor, știau prea puține), am încercat să găsesc un depozit sau o firmă în stare să-mi ofere o oarecare consiliere.

Să-mi spună ce materiale ar trebui să folosesc și de ce-s mai bune decât altele, spre exemplu. Evident, nu ceream prea mult. Nu are sens să cumperi ce te taie capul decât dacă vrei o casă ca a familiei Flinstone (#homegoals).

Nu am găsit nici un fel de consiliere, totuși. La orice depozit mi se spunea ”Ah, păi noi nu oferim și consultanță”. Pentru mine, termeni ca tencuieli decorative sau materiale pentru structură și fundație erau luați din manualele de chineză.

Sursa: vindem-ieftin.ro

În străinătate lucrasem într-o altă industrie și nu mai construisem niciodată nimic, deci e lesne de înțeles de ce aveam nevoie de consiliere. Prețul materialelor era un alt factor crucial, desigur.

Când ai lucrat atât să strângi bani pentru o casă, nu-ți prea vine să arunci cu banii în vânt. Prețurile erau uriașe peste tot. Așadar, când ești într-o astfel de situație, trebuie să alegi răul cel mai mic.

Am făcut comparație între prețurile a cel puțin 10 depozite, dar nu găsisem unul care să fie cu câtuși de puțin mai milos decât altul. Toate aveau niște scoruri de-mi venea să-mi cumpăr o rulotă doar ca să am cu ce să mă arunc în gol de pe Transfăgărășan.

Soluția a Venit din Online

Din fericire, căutând niște informații despre amenajări interioare, am dat peste un website care avea cam tot ce voia inima mea și portofelul meu: consiliere, prețuri bune și transport sigur.

Acolo am învățat despre ce se întâmplă cu adevărat în industria construcțiilor de la noi și cum se urcă prețurile. În cazul în care nu știați, distribuitorul poate mări prețul din fabrică cu 15%.

Când marfa e dusă într-un hypermarket sau depozit, prețul ajunge să fie cu 25% mai mare decât prețul din fabrică. Când am aflat asta, aproape am avut un atac de apoplexie.

Sursa: vindem-ieftin.ro

Compania aceasta, în schimb, avea un adaos de 10% la prețul din fabrică și atât. Nu erau altfel de măriri care oricum nu cred că s-ar fi putut justifica. Cu cât îmi spuneau reprezentanții mai multe despre firmă, cu atât mai mult îmi dădeam seama că toate depozitele (sau haide, treacă-meargă: marea majoritate dintre ele) umflă prețurile exact cum vor.

Dacă îți iei de-acolo materialele, poți plăti cu vreo 15% mai mult pe ele decât ai plăti la vindem-ieftin.ro. E greu de crezut, dar asta e realitatea în care trăim.

Așadar, să reluăm. Termoizolații? Tâmplărie PVC? Instalații sanitare? Nu vreau și nici nu mai trebuie să-mi bat capul cu astfel de denumiri SF. Am găsit specialiștii pe care îi căutam de atâta timp. De-acum pot să stau liniștit și să-mi imaginez cum o să-mi beau eu cocktail-ul cu umbreluță în viitoarea curte (da, v-ați prins, e tot visul nevesti-mii… Cică berea îngrașă…).

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2018.