Patchouli, vetiver, boabe de tonka, mosc… Mmmm, suna atat de bine! Dar… ce inseamna, de fapt, toate denumirile astea? Le intalnim in parfumurile noastre preferate, dar cateodata nu stim exact ce sunt sau de unde provin.
Cand au inceput sa ma intereseze din ce in ce mai mult parfumurile, am fost foarte curioasa sa aflu ce anume reprezinta unele din ingredientele alea speciale care imi placeau atat de mult. Asa ca m-am documentat si astazi vreau sa va impartasesc si voua cate ceva din ce am aflat. Hai sa-l numim un fel de “dictionar” al ingredientelor din parfumuri, desi asta e cam mult spus pentru listuta, mai degraba modesta, ce va urma.
Insa, inainte de toate, vreau sa va spun pe scurt cam ce inseamna notele alea de varf, de mijloc si de baza pe care le vedem prezentate la fiecare parfum.
Note de varf – sunt primele arome pe care le simtim la un parfum, dar sunt si cele care dispar imediat, deci nu va bazati niciodata pe ele. In vreo 15 minute, deja sunt poveste, asa ca daca nu va place un parfum de la inceput, nu va panicati. Asteptati cateva ore sa se aseze si de-abia apoi decideti daca este pe placul vostru sau nu.
Note de mijloc – ajungem la inima parfumului, dar nici in aceasta nu trebuie sa va puneti toate bazele. Ii veti simti aroma in jur de o ora, dupa care va lasa locul unor minunate…
…Note de baza – ei bine, acesta este, de fapt, mirosul adevarat al parfumului. Este cel care rezista ore bune si pentru care vei fi intrebata: “ce parfum porti?”. Va puteti decide daca va place un parfum sau nu doar dupa ce ii simtiti notele de baza pe pielea voastra. S-ar putea sa va placa un parfum foarte mult cand il mirositi pe acele testere de carton, dar sa nu va incante deloc cum se simte pe pielea voastra, din cauza pH-ului. Asa ca, daca doriti sa va luati un parfum si nu vreti sa aruncati 200-300 de lei pe geam, atunci testati parfumurile pe pielea voastra (nu pe toate odata totusi, ca sa nu lesine toti cei care trec pe langa voi).
Si acum, hai sa vedem ce inseamna toate acele ingrediente exotice care ne gadila simtul olfactiv.
- Ambra – Este o substanta cu consistenta de ceara care se extrage din… intestinul casalotului (Si? Va mai plac parfumurile cu miros de ambra? :))). Ca miros, seamana putin cu moscul (despre care vom vorbi indata). Are o aroma persistenta si-l intalnim, de obicei, in notele de baza. Puteti rasufla usurate, totusi. In zilele noastre, nu prea se mai foloseste ambra naturala, ci ingrediente sintetice.
- Mosc – Ca tot am vorbit de el. Acesta este, probabil unul dintre cele mai cunoscute si apreciate ingrediente din parfumuri. Ei bine, acesta este de fapt un fel de… caprioara, care traieste in Asia. Acuma, sa nu va imaginati ca aveti o caprioara in sticluta de parfum. Moscul folosit pentru asa ceva este substanta secretata de glanda acestui animal (a masculului). Din nou, stati linistite. Astazi, se foloseste mai mult mosc sintetic.
- Patchouli – Este o planta (pfiu, nu mai avem animale!) care creste in Indonezia si India. Are un miros puternic si dulceag si este foarte des folosita printre notele de baza, pentru aroma sa persistenta.
- Boabe de tonka – Sunt extrase dintr-un copac denumit stiintific Dipteryx odorata, care creste in America de Sud. Mirosul lor este imbietor, combinand arome de migdale, cuisoare, scortisoara si vanilie.
- Chypre – Aici vorbim despre o intreaga familie de parfumuri. Este un amestec de mai multe arome: patchouli, rasini, muschi si bergamota. La final, mirosul este unul citric-lemnos.
- Ylang-ylang – Este o floare galbena care creste preponderent in Filipine. Este dulce si o intalnim in parfumuri orientale, dar si florale (duh!).
- Chihlimbar – Probabil stiti de piatra cu acelasi nume folosita pentru accesorii. Ea este, de fapt, o rasina fosila care provine, in principal, de la diverse specii de conifere (brad, pin). Are un miros lemnos, puternic si cald.
- Heliotrop – Se mai numeste si vanilie salbatica si este un arbust cu flori rosiatice. Din acele flori se extrage uleiul folosit in parfumuri, care are o aroma de cirese si vanilie. Mmmmm!
- Lemn de santal – Santalul este un arbore originar din India si Sud-Estul Asiei si are un miros absolut unic, elegant si intens. Lemnul de santal este intalnit in notele de baza.
- Neroli – Acest ulei se obtine din portocalul de Sevilla, mai precis, din mugurii acestuia. Deci nu trebuie confundat cu floarea de portocal sau cu uleiul de portocal. Are un iz amarui.
- Lemn de trandafir – Nu, nu se extrage din trandafir si nici nu miroase a trandafir. Provine de la Jacaranda, un copac din Brazilia. Are o aroma lemnoasa si rasinoasa.
- Vetiver – Il intalnim cu preponderenta in parfumurile barbatesti. Este un ulei ce provine de la planta indiana numita khuskhus. Se extrage din radacinile acesteia si miroase a padure.
Cam asta a fost mica noastra incursiune in lumea parfumurilor. Nu stiu cum ati fost voi in timp ce citeati acest articol, dar va spun sigur ca atunci cand l-am scris, mi-am imaginat absolut fiecare aroma prezentata si parca ii simteam si mirosul plutind prin aer. Ok, oi fi eu putin nebuna; tot ce este posibil!
Sper ca v-a fost de folos acest articol si ca l-ati gasit interesant. Cine stie, poate o sa va ajute pe viitor la alegerea parfumului preferat. Sau, cel putin, macar o sa stiti ce este in el. Daca ati mai auzit si de alte ingrediente de astea “nebune” si nu stiti ce inseamna, dati-mi de stire si ma documentez eu pentru voi. Lista aceasta poate fi completata, fara probleme. 🙂
Daca v-a placut articolul, dati un share, like, lasati un comentariu si va astept si pe Instagram, Facebook si Bloglovin‘.
Pot sa spun ca parfumul meu preferat este acela in care predomina lacramioarele 🙂 si lemnul de santal, mos… poate si iasomie imi place sa contina parfumul potrivit mie.. si lista poate continua 😀
Lemnul de santal imi place si mie ca ingredient in parfumuri. Dar cred ca pe primele locuri sunt vanilia si patchouli.