”Dumnezeu s-a odihnit în cea de-a 7-a zi.” Greșit! În cea de-a 7-a zi, Dumnezeu, sătul până peste cap de a umbla după tot felul de autorizații și acorduri de construcții, a creat arhitecții proiectanți.  

Fiind români, ne-am învățat cu greul, dar procesul acesta de a obține toate documentele necesare pentru o construcție nouă e prea mult chiar și pentru cei care încă mai au nervi de oțel.

Când vine vorba de arhitecți, găsim de tot felul. Insă, de cele mai multe ori, sunt din aceia care le recomandă asigurare de cutremur persoanelor care nu trăiesc în Vrancea sau… Indonezia. Atunci, de ce ar trebui să te adresezi direct unei echipe de arhitecți proiectanți? Ei bine, ar fi câteva motive… 

Mic Scenariu de Teatru

Să presupunem că vrei să construiești o clădire. O casă, spre exemplu. Mergi la biroul primului arhitect – recomandat de un coleg care a colaborat cu el; intrarea de la casa pe care i-a construit-o dă în beci, dar asta-i partea a doua.

Te așezi în scaun, ți se oferă un pahar de apă și începe să-ți explice: „Tataie, cam ăsta ar fi șpilul, mă urmărești? Artiștii se inspiră de la alții. E un schimb onest. Nu-ți pot face o casă unică, dar când intru în proiectul acela pe care o să-l imit, nici arhitectul care l-a făcut nu o să-l recunoască”.

Ți se pare ciudat, dar nu poți spune nimic, pentru că vorbește întruna: ”Eu vreau să proiectez o nouă catedrală Sagrada Familia, dar hai, treacă-meargă de la mine, o să-ți proiectez coșmelia în pauzele de țigară. Și dacă fac greșeli de proiectare, pardon, dar nu mă privesc. Poate îți corectez proiectul moca, dar depinde cum mă simt.”

Sună ca ceva luat dintr-un moment de stand-up comedy, dar acesta e cruntul adevăr. Majoritatea arhitecților din ziua de astăzi te taxează la metru pătrat, dar își dau extrem de puțin interes în a proiecta o clădire care are ceva în plus față de celelalte milioane de construcții.

Munca lor se rezumă la a copia și a crea doar kitschuri și dacă te uiți puțin în jurul tău (ieși afară), realizezi că deja sunt prea multe. Un proiect de casă care să-și merite banii e o raritate și, credeți-mă pe cuvânt, am văzut foarte puține.

Și-acum să ne întoarcem la echipa de arhitecți proiectați despre care am vorbit la început și să vedem care e diferența dintre ei și arhitecții snobi care te privesc prin fumul de țigară și se-ntreabă cum să te stoarcă de mai mulți bani.

Ce Fac Arhitecții Proiectanți?

O echipă de arhitecți proiectanți, experți în domeniul lor, oferă servicii complexe care îi scutesc pe clienți de niște cheltuieli și drumuri în plus.

Mai mult, își dau silința să evite greșelile de proiectare care sunt la ordinea zilei în arhitectură – rezultatele mâinilor acelor arhitecți care se laudă că pot termina un proiect în 24 de ore. Am învățat din parabola cu Dumnezeu că o construcție de top (exceptând anumiți politicieni – acolo a greșit rețeta) nu se face într-o zi.

Arhitecții proiectanți nu vor face niciodată o clădire doar de dragul de a-și mai adăuga ceva la portofolii și nu vor percepe niște tarife de-ți vine să-ți faci casă din stuf și chirpici.

În caz că nu știai, unii arhitecți sunt mână în mână cu Guvernul. Ilustrul domn Gheorghe Pătrașcu, marele arhitect din București, a spus foarte dezinvolt că întreaga Direcție de Urbanism e finanțată exclusiv de taxele de autorizare. Dacă simți nevoia să o iei la fugă pe câmp, fă-o și poate mă ajungi din urmă.

O altă entitate, de astă dată chiar președintele instituției Ordinului Arhitecților, a declarat jovial că dacă ai bani să construiești o casă, ești bogat, deci de ce nu ai avea bani să plătești un proiect?

Ca să revin la subiect – arhitecții proiectanți știu miș-maș-urile din industria asta și drept urmare, încearcă, pe cât se poate, să meargă în răspăr.

Acum să presupunem că angajezi o echipă de arhitecți proiectanți și îi întrebi: ”Băieți, care dintre voi fac treaba cea mai grea: arhitecții sau inginerii constructori?” Răspunsul va fi: ”Inginerii constructori”. 80% din arhitecții de duzină o să-și ia foc: ”Dacă nu eram noi, inginerii constructori mureau de foame”.

Sigur, și dacă nu erați voi, poate eu nu mi-aș urî viața. Am un cunoscut care a mers odată la un arhitect și i-a povestit despre cum își imagina că ar vrea să arate casa lui. ”Vreau să-mi placă, dom’le, asta ar fi ideea de bază”.

Arhitectul s-a uitat ciudat la el și i-a răspuns că o casă nu trebuie să-ți placă, ci să te servească bine. Asta cumva ca să se sustragă de la a avea de-a face cu toate tehnicalitățile pe care le implică un proiect bun. Un arhitect care face parte dintr-o echipă care își respectă crezul până în pânzele albe nu ar emite o astfel de aberație.

E ca și cum ai accepta din start că ceea cu ce te ocupi nu trebuie să-ți placă, ci să-ți aducă bani.

Care ar fi un ultim avantaj al folosirii unei echipe de arhitecți care-și merită banii? Te poate ajuta la obținerea avizelor de construire.

Concluzia?

Arhitectura e o industrie buruienoasă – există multe probleme la care încă nu s-au găsit soluții, deși arhitecți cu greutate și-au oferit sfaturile în această privință. Încă nu știu cât o să dureze până ce toate probleme acestea se vor rezolva dar, după cum arată situația, nu ar trebui să ne ținem respirația.

După cum ați observat, există diferențe majore între arhitecții proiectanți cărora le pasă și activează în echipe care și-au construit un renume și arhitecții care te taxează de te ustură doar pentru că le revine un procentaj din suma aceea.

Așadar, încearcă să faci o alegere pe care nu o s-o regreți imediat cum îți vezi casa construită.

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2018.