„La mare, la soare, fetițele…” (știți voi continuarea)

Vă vine să credeți sau nu, n-am mai ajuns la mare (nici la noi, nici pe alte meleaguri) din 2012.

2012! Dacă mă ajută matematica mea de baltă, înseamnă că sunt 6 ani de atunci.

Ah, și ce dor îmi era de mare! Am preferat-o întotdeauna în defavoarea muntelui (poate și pentru că am trăit aproape toată viața într-un oraș de munte). Marea are un mister și o eleganță aparte…

Când calmă, când nervoasă, te poartă și pe tine prin diferite stări până te topești de dragul ei și apoi te regăsești (nu de alta, dar trebuie să pleci acasă cu bagajul plin de amintiri și puțin nisip).

Hai că sunt „poiată”! Trecând peste metafore, să știți că anul ăsta mi-am luat inima în dinți și i-am zis mării că o vizitez. Nu de alta, dar dacă nu ne vedem nici anul ăsta, cred că-mi reorientez sentimentele spre munte (Glumesc! Cine ar face asta?!?).

Vamos a la Playa – Mergem la Mamaia!

Așadar, am căutat repede ceva cazare în Mamaia și am dat peste Hotel Aurora. Am făcut rezervarea și imediat după aia, mi-am făcut și bagajele, să fiu sigură că toată treaba e pe bune.

Având în vedere cât a trecut de la ultima vizită, mi-am luat sejur de o săptămână ca să mă pot bucura în liniște de tot ce are de oferit Mamaia (pe care am văzut-o doar în trecere) și Constanța (pe care nu am văzut-o niciodată).

Zis și făcut! Am plecat cu cățel, cu purcel până la Marea Neagră (de fapt, eram doar noi 2, dar ce le mai place femeilor să exagereze!).

Odată ajunși, am rămas foarte impresionați de Hotel Aurora Mamaia: foarte curat și elegant, cu camere spațioase și moderne, două piscine și, cel mai important, foarte aproape de mare. Așadar, în primele două zile, ne-am bucurat de tot ce are acest loc de oferit.

În primul rând, am luat niște mese absolut divine la restaurantul hotelului (dovadă stau cele 2 kg în plus cu care m-am întors de acolo; oups!). Apoi, fiind un hotel cu piscină, ne-am bălăcit de dimineață până seara și am făcut pauză doar pentru câte un „refill” de Piña Colada (Andreea recomandă consumul responsabil de alcool) și de înghețată.

Începând cu a treia zi, am zis să mai schimbăm puțin peisajul (nu de alta, dar noi nu putem sta prea mult locului) și am mers să vizităm ceva obiective turistice din Constanța. Voi știați că orașul ăsta e așa frumos? Are atâtea elemente culturale împletite unele într-altele și te uimește la fiecare pas prin arhitectura și istoria sa.

Top 3 Atracții din Constanța

  • Marea Moschee
Sursa: Wikipedia

Am luat orașul la pas și prima oprire a fost la Marea Moschee sau Moscheea Carol I. Nu am fost niciodată într-un asemenea lăcaș de cult și am rămas impresionată de pictura murală din interior de un albastru superb și de minunăția aceea de covor oriental (ar fi arătat bine și la mine în living, dacă aș fi avut un palat!). Se pare că frumusețea asta de covor este veche de vreo 200 de ani și a fost donat de turci (cine a zis că turcii au venit doar la cucerit la noi în țară?).

Dacă vizitați Moscheea (și ar trebui să o faceți), trebuie să fiți atenți la toate detaliile arhitecturale absolut splendide: ușa făcută din marmură neagră, coloanele interioare, diversele incrustații de bronz. Toate acestea transformă construcția într-o adevărată operă de artă.

  • Orașul Antic Tomis
Sursa: Wikipedia

Am rămas în zona istoriei (nu neapărat și a religiei) și am mers să vizităm Orașul Antic Tomis care găzduiește diverse monumente de origine bizantină, greacă și romană. Ba mai mult, există și anumite materiale ce datează tocmai din Epoca Fierului. Vă spun sincer, dacă sunteți pasionați de istorie, atunci nu aveți voie să ratați acest loc. Este exact ceea ce v-a recomandat medicul!

Ce veți găsi aici? Păi, diverse basilici, un amfiteatru, zidul cetății Tomis, un therme, un turn de apărare, apeducte și, „vedeta”, Edificiul Roman cu Mozaic. Să ne înțelegem! Toate acestea sunt ruinele monumentelor de odinioară. Cu toate acestea, te fac să te simți minuscul în comparație cu imensitatea lumii în care trăim și, mai ales, a istoriei ei.

Dacă vreți să fiți transportați spre alte epoci și culturi, atunci vizitați acest loc!

  • Cazinoul din Constanța
Sursa: Wikipedia

Și la final, ce nu poate să lipsească de pe această listă? Ați ghicit: Cazinoul! Clădirea aia părăsită care mai are puțin și se dărâmă, dar care dă atât de bine în pozele de pe Instagram! Datorită ei, mi-am făcut „feed-ul” pentru următoarea săptămână.

Trecând peste aceste superficialități (nu uitați să mă urmăriți pe Instagram ca să vedeți pozele!), Cazinoul din Constanța este simbolul orașului. Nu cred că este cineva care nu a auzit de el.

A fost inaugurat în 1910 și, de atunci, privește trist, dar neînfricat spre nemărginirea din fața lui. De ce trist? Tu cum te-ai simți dacă ai fi în paragină? Dar, chiar și în starea în care se află acum, frumusețea i-a rămas inegalabilă. Păcat doar că nu mai „strălucește” ca altădată.

Dincolo de lacrimi și suspine, Cazinoul din Constanța (cu superbele lui detalii Art Nouveau) este un loc care merită vizitat și admirat (și pozat). Nu puteți pleca din oraș fără să fi trecut pe la bătrânul Cazinou ca să-i arătați puțină dragoste și susținere.

Bineînțeles, frumusețea Constanței nu stă doar în aceste 3 atracții. Am trecut și pe la Farul Genovez, statuia lui Ovidiu, Biserica Greacă, etc. Dar poate vă voi povesti despre ele într-un alt articol.

Cum s-a terminat sejurul? Păi, în ultimele două zile am luat-o de la capăt cu răsfățul și relaxarea: dă-i cu plajă, cu piscină, cu înghețată și mese bune.

De-abia aștept să mă întorc! I-am promis mării că, de-acum înainte, o vizitez în fiecare an. Sper că nu se mută nicăieri, că eu am de gând să mă țin de promisiune!

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2018.