Ce-aș face dacă aș fi multimilionară? Nu mi-aș cumpăra haine și genți de designer (pe cine încerc să păcălesc?). Nu mi-aș lua mașini scumpe (pentru că n-am carnet, nu de alta). Nu mi-aș construi un palat (dar o casă de vacanță, pe malul mării, ar merge). Nu, eu aș alege să călătoresc în tot soiul de destinații speciale și să vizitez toată lumea asta fascinantă!

Hai să fim serioși! Nu e ca și cum poți lua cu tine pe lumea cealaltă (care o fi aia) toate chestiile materiale pe care le acumulezi de-a lungul vieții. Și atunci? Ce rămâne după tine? Rămân experiențele pe care le-ai avut împreună cu cei dragi. Rămân oamenii pe care i-ai cunoscut și pe care i-ai influențat, într-un fel sau altul. Rămâne amintirea ta. Și cum vrei să-și amintească oamenii de tine?

„Cine? Gigel? Aaaaa, ăla care stătea toată ziua cu nasul în hârtii? Nici nu prea îl știam la față, că era mereu ascuns după teancul ăla de documente de pe birou. Am auzit că și-a construit o casă mare în afara orașului. La ce îi folosește acum?”

sau…

„Gigel? Da măi, îl știu! Ne-am întâlnit mai demult într-o vacanță exotică și ne-am împrietenit instantaneu. Am stat toată noaptea la băut și la taclale, iar spre dimineață ne-au dat ăia de la bar afară că stătusem mult peste program. Nu-i bai, am continuat petrecerea pe plajă. Mișto vacanță! Mișto om! O să-mi fie dor de el!”

Observi diferența?

CND Vacanțe Speciale pentru Experiențe de Neuitat

Când mă gândesc la destinații exotice pentru vacanțe speciale, îmi vin în minte locuri precum Bali, Bora Bora, Maldive, Mauritius și multe alte asemenea minunății. E lesne de înțeles că mi-aș dori să ajung în fiecare din locurile astea (aștept să am milioanele mai sus menționate pentru asta). Însă, o țară care mă atrage foarte mult și care ar fi pe lista de priorități e Jamaica.

De ce? Ei, eu încă mai sper că Bob Marley n-a murit și că aș putea să-l cunosc. Am sta amândoi pe plajă, într-o relaxare totală, fredonând „Three Little Birds”. Mda… vise, tată, vise!

Sau poate l-aș întâlni pe Johnny Depp rătăcit pe undeva pe insulă după filmările la „Pirații din Caraibe”. Nu? Nici asta nu e posibil?

Ei, asta e. M-aș mulțumi și cu plajele lor superbe, pădurile tropicale (fără șerpi, vă rog!), cultura lor colorată și fermecătoare și muzica ce nu te lasă să stai o clipă locului (deh, Bob a lăsat amprente adânci la capitolul ăsta). În Jamaica, până și cascadele susură pe ritm de reggae.

Cât Mai Multă Informație și Un Dram de Mister

Atunci când aleg astfel de destinații speciale pentru vacanțe speciale, îmi place să aflu cât mai multe lucruri despre locul respectiv înainte de a pleca. Așa sunt eu, mai precaută. Îmi doresc să știu tot, de la cultură și atracții turistice la gastronomie, obiceiuri și climă.

Cu toate acestea, întotdeauna va rămâne o urmă de mister. Oricât de bine informat ai fi, o destinație exotică (sau nu) te va lua prin surprindere și te va purta într-un carusel de senzații și aventuri pe care nici nu ți le puteai imagina. Odată ajuns la fața locului, vei afla că unele dintre așteptările tale nu bat cu realitatea. Și atunci, ce poți să faci altceva decât să te lași purtat de val întru dezvăluirea tuturor secretelor locale (sau a unora dintre ele, măcar…).

De exemplu, am citit că Jamaica are o gastronomie destul de bogată, mâncarea-semnătură fiind un fel de carne marinată și apoi afumată (îmi plouă în gură!). Se servește picantă, ceea ce nu mă prea încântă în mod normal. „Iuțeala” nu prea se regăsește la mine în farfurie. Aș gusta friptura asta Jamaicană? Cu siguranță! Mi-ar plăcea? Asta rămâne de văzut, dar s-ar putea să mă surprindă…

Același lucru poate fi spus și despre muzica pe care o asociez mereu cu Jamaica: reggae. Sunt obișnuită cu un anume stil: acela cântat de Bob Marley. Totuși, oricât aș asculta acasă alți artiști Jamaicani, nu aș putea să egalez experiența muzicii live cântate cu pasiune și ardoare de localnici într-un bar din Montego Bay. Ca să nu mai spun că muzica din Jamaica înseamnă și rocksteady, ska sau dub, nu doar reggae.

Acestea sunt doar două exemple prin care acest gen de vacanțe speciale te pot lua prin învăluire și îți dau peste cap busola așteptărilor.

Și atunci, ce faci? Nu te mai informezi deloc și mergi cu ochii închiși înainte? Nu! Citești cât de mult poți despre destinația ta, schițezi harta mentală a locului (cu tot ce presupune ea: atracții, mâncare, magazine, etc.) și lași câteva spații libere pentru elementele-surpriză! Asta e cea mai bună rețetă pentru o vacanță reușită!

Și nu uita: lucrurile materiale îți aduc fericire pe moment; călătoriile îți umplu mintea și sufletul de bucurie pe viață prin amintirile și experiențele pe care le oferă!

Gata! Mă duc să-mi fac bagajele pentru Jamaica! Jah Jah Bless!

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2018.