N-am fost niciodată genul de femeie care să aibă dulapurile doldora de haine (șoc și groază!). Până acum, destul de recent, îmi cumpăram haine doar atunci când aveam nevoie de ceva. Îmi trebuie o geacă nouă? Bun, merg și-mi iau. Îmi trebuie o pereche de blugi că ceilalți sunt cam ponosiți? Ok, hai la cumpărături de blugi!

Recunosc, recent s-a mai schimbat situația și am devenit mai „mână spartă”, dar tot nu îmi iau haine în neștire pentru că sunt conștientă că nu o să le port. Și atunci, nu are rost să dau banii pe ele și să-mi ocupe locul în dulap, iar peste ceva timp să le descopăr și să-mi dau seama că nu au nicio legătură cu stilul meu și că trebuie să le dau.

De-ar gândi toate femeile la fel, ar cam da faliment marile brand-uri de haine!

Însă, cu puțină disciplină, cred că este posibil să ne îmbrăcăm bine fără să dăm mulți bani pe haine și fără să ne facem dulapurile să plângă sub povara greutății.

Second Hand nu Înseamnă Neapărat Vechi

Dacă vrei să ai o garderobă unică, originală și care să-ți exprime personalitatea, atunci poți apela oricând la un magazin second hand.

Cred că mulți oameni încă au o părere greșită despre astfel de magazine și nu înțeleg de ce. Hainele pe care le găsești in second hand-uri nu sunt neapărat vechi. Unele au fost purtate doar o dată sau de două ori și arată foarte bine. Altele sunt noi, cu etichetă și e ca și cum le-ai lua din magazinul tău preferat, doar că la un preț mult mai mic. Sunt și haine ceva mai vechi, ce-i drept, dar dacă nu te „pasionează” așa ceva, atunci poți trece peste ele.

Eu am ceva haine second hand și frecventez astfel de magazine, deși nu întotdeauna am succes la aceste sesiuni de shopping. De cele mai multe ori, când merg cu sora, prietenele, prietenul în second hand-uri, ei trebuie să-și găsească ceva drăguț și ieftin, iar eu rămân pe dinafară. Și este un singur motiv pentru asta: nu am răbdare!

Mi-e greu să stau să mă uit prin toate rafturile și umerașele până găsesc ceva care să-mi placă. Dacă nu găsesc nimic în primele 5-10 minute, atunci deja mi-am pierdut răbdarea și adio!

Noroc că există o soluție și pentru asta.

Online-ul Ne Salvează

Ca de obicei, online-ul ne sare în ajutor. Așadar, dacă ești la fel ca mine și nu ai răbdare să te plimbi prin second hand-uri în căutare de comori textile, atunci poți apela la astfel de magazine online. Da, există și am și un exemplu pentru tine: Evernisaj.

Lumea mea „fashionistică” s-a schimbat de când am auzit de aceste magazine și chiar vreau să le dau o șansă, pentru că am mai multă răbdare să caut printre rafturi virtuale decât printre cele reale. În plus, aceste site-uri au ceva nemaipomenit numit „filtre”. Astfel, poți să-ți selectezi doar caracteristicile care te interesează.

De exemplu, pe Evernisaj, după ce selectez o anumită categorie, pot alege să-mi arate doar produsele noi sau cele de 5 stele (care știu că arată bine) și cele în mărimile XS și/sau S. Nu are rost să mă uit prin toate produsele și să găsesc o rochie foarte faină, dar care e în mărimea L. Nu o să mă ajute cu nimic, pentru că e prea mare și nu o pot cumpăra. Astfel, reduc căutarea la acele piese care știu că mi s-ar potrivi.

Poți face asta în second hand-urile fizice? Nu! Deja magazinele online au un punct în plus. Dacă mai punem la socoteală și faptul că nu mai pierzi timpul cutreierând prin 5-7 magazine în aceeași zi și că îți poți face cumpărăturile direct din pat, atunci SH-urile online au vreo 5 puncte în față (am mai adăugat eu vreo câteva bonus; shhh!).

Găsește-ți Stilul!

Este foarte important să-ți găsești stilul vestimentar potrivit și să-ți cumperi haine în funcție de asta. Nu are niciun rost să te duci într-un second hand (fie el virtual sau fizic) și să-ți iei 2 plase întregi de haine, dacă o să dai deoparte jumătate dintre ele. Se bate cap în cap cu scopul unui second hand, și anume acela de a recicla hainele și de a le da nouă viață.

Ia o foaie de hârtie și trece acolo tot ceea ce crezi că este reprezentativ pentru stilul tău: îți plac rochiile și fustele sau umbli mai mult în pantaloni? Îți place să te îmbraci elegant sau sport? Îți place o anumită culoare? Ai tendința să te îmbraci doar în haine în dungi sau în buline? Preferi pantalonii cu talia înaltă sau cei cu talia mai joasa? Găsește și cele mai mici detalii ale stilului tău și trece-le frumos acolo ca să le ai în vedere.

Pasul următor ar fi să faci o curățenie generală în garderobă și să dai deoparte tot ce nu se mai potrivește cu stilul tău sau este prea vechi și ponosit. Am făcut și un clip pe această temă, dacă vrei să-l vizionezi aici. Păstrează doar ceea ce merge mână în mână cu stilul tău și bineînțeles, ține cu „dinții” de piesele basic care o să fie mereu în trend. Vorbesc aici de bluze simple albe sau negre, o pereche de pantaloni negri, o pereche clasică de blugi, tricouri simple pe care le poți combina cu orice, o rochie neagră care te poate scoate întotdeauna din impas („the little black dress”), etc.

Atenție! Nu arunca hainele pe care nu le mai porți. Donează-le pe cele care sunt în stare bună. Sunt mulți oameni care nu sunt atât de norocoși ca tine și cărora le-ar prinde bine o haină în plus (mai ales în anotimpul rece). 

Hainele care sunt ponosite pot fi transformate în cârpe. Cel puțin eu asta fac. Le tai în bucăți mai mici și le reutilizez pe post de cârpe de praf, de șters pe jos, etc.

Piesele care nu sunt chiar de dat la cârpe mai pot primi o șansă ca haine de stat prin casă, unde nu trebuie chiar să faci parada modei, nu? Atât timp cât sunt comode, sunt perfecte pentru treburile casnice.

Ultimul pas ar fi să vezi ce îți lipsește din garderobă după ce faci această curățenie generală și să treci la partea preferată: puțin shopping (sau mai mult, în funcție de caz)!

Așadar, încearcă să le dai și second hand-urilor o șansă; mai ales celor online, unde poți găsi foarte ușor ceea ce cauți.

De asemenea, nu uita că „a te îmbrăca bine” nu înseamnă să fii sclavul modei, ci să ai curajul să porți ceea ce îți place și ți se potrivește. Până la urmă, atitudinea face jumătate din ținută!

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2018.