Luna trecuta, am citit una dintre cele mai bune carti ale inceputului de an – se numeste Acolo Unde Canta Racii si este scrisa de Delia Owens. Eu am primit cartea de la Libris – site-ul de unde oricum imi cumpar toate cartile, pentru ca au preturi si oferte foarte bune.

Revenind la carte, aceasta prezinta povestea emotionanta (din copilarie pana la batranete) a unei fete pe nume Kya Clark, cunoscuta si ca Fata Mlastinii. Kya traieste izolata intr-o mlastina (de unde si porecla) din apropierea oraselului Barkley Cove si, rand pe rand, pare ca este parasita de toti oamenii din viata ei. Singura pe lume, fara nicio prezenta umana care sa-i aline sufletul, incepe sa comunice in felul ei cu natura. Astfel, mlastina, pescarusii, copacii, fluturii si toate vietatile locului ii devin cei mai buni prieteni.

Traind in salbaticie, intr-o singuratate greu de conceput pentru restul oamenilor si capatand aceasta porecla de Fata Mlastinii, incepe sa fie stigmatizata de restul comunitatii si, in timp, numeroase legende se dezvolta in jurul ei.

Insa, desi este singura si needucata (pana la un punct), Kya este extrem de inteligenta si sensibila si, prin anumite conjuncturi (pe care va las sa le descoperiti), ajunge chiar sa publice carti si sa dezvolte colectii intregi de scoici, fluturi, pene, etc. – cele mai mari de felul lor.

Pe parcursul cartii, se infiripa si doua povesti de dragoste intre ea si doi tineri din oras, dar apare in prim plan si o crima. Un barbat pe nume Chase Andrews este gasit mort, iar localnicii o implica destul de repede pe Kya in aceasta poveste urata. Dar este ea oare vinovata sau e doar victima zvonurilor si a prejudecatilor? Bineinteles, va las sa aflati acest lucru din carte. 🙂

Mi-a placut foarte mult cartea datorita emotiei pe care o transmite si, drept sa va spun, m-am si regasit pe alocuri in Kya. Cred ca de asta m-a si impresionat. Este o carte simpla, se citeste usor si nu este genul de lectura care sa te tina in suspans la fiecare pagina. Cu toate acestea, curge foarte frumos si te prinde in mrejele ei prin sensibilitatea scriiturii, prin trairile Kyei, prin felul in care isi duce existenta, prin descrierile extrem de precise ale naturii, prin povestile de iubire si prin misterul crimei, care ramane nedeslusit pana la final.

Si, apropo de final, m-am asteptat cumva, la acest sfarsit, dar parca as fi vrut sa fie mai de impact.

De ce se cheama Acolo Unde Canta Racii? Ati ghicit – o sa aflati raspunsul intre paginile cartii. 🙂

Ati citit aceasta carte? Daca da, cum vi s-a parut?

Instagram – https://www.instagram.com/alm.andreea/

YouTube – https://www.youtube.com/c/AndreeaMihalache

Facebook – https://www.facebook.com/beautycontrolblog/