Este inutil să spunem că vara și-a intrat cu totul în drepturi și că ne putem bucura, în sfârșit, de zile lungi, căldură (uneori poate puțin cam multă), băuturi cu multă gheață și seri la terase în zumzetul orașului. Dar, pe lângă toate lucrurile bune care vin odată cu anotimpul călduros, trebuie să ne gândim și la partea mai puțin plăcută: temperaturile ridicate și razele UV care ne afectează atât pielea, cât și părul.

Așadar, ca să ne putem bucura de tot ce are vara de oferit, trebuie să învățăm să ne și protejăm de razele neprietenoase. Iar astăzi vom vorbi despre cum putem avea grijă de părul nostru când soarele ne dă ceva bătăi de cap.

Cât Mai Multă Hidratare

Primul lucru de care trebuie să șii cont este hidratarea părului. Soarele are tendința de a usca, iar dacă părul tău este deja deteriorat, vopsit sau uscat de la natură, atunci trebuie să plusezi cu produse cât mai hidratante.

În această perioadă, eu optez pentru un balsam special conceput pentru părul vopsit care să ofere și hidratarea necesară, dar să mențină și culoarea părului. Soarele, bată-l vina!, poate să și decoloreze părul, iar roșcatul este nuanța care se duce cel mai ușor.

Balsamul Loncolor Expert Intensive Color Protect descurcă părul, îl lasă mai moale și fin la atingere, dar și mai strălucitor, protejând culoarea.

Folosește și o Mască

Poate în mod normal te rezumi la o rutină simplă, în care folosești doar un șampon și un balsam. Însă, așa cum am menționat la punctul anterior, vara trebuie să-i oferi părului tău dublă hidratare și poți face asta prin adăugarea unei măști în rutina ta. O mască bună va avea un efect nutritiv și va oferi o textură mătăsoasă părului.

Eu am optat tot pentru o mască special concepută pentru părul vopsit din gama Loncolor Expert HEMPstyle. În combinație cu balsamul anterior menționat, are un efect hrănitor și îmi lasă părul moale și ușor de pieptănat.

Uleiuri și Seruri

Acum că ne-am hidratat părul, trebuie să și „blocăm” cumva acea hidratare în firul de păr și putem face asta folosind uleiuri, balsamuri leave-in sau seruri pentru păr. Dintre toate aceste tipuri de produse, uleiul ar fi cel mai indicat pentru că are o textură mai groasă, mai vâscoasă și se „prinde” mai bine de firul de păr menținându-l hidratat și hrănit pentru mai mult timp. Trebuie doar să ai grijă să nu aplici mai mult de 2-3 picături pentru că vei obține un aspect de păr gras.

În lipsa unui ulei de păr, poți folosi și un balsam leave-in sau un ser pe bază de ulei pentru un al treilea strat de protecție după balsam și mască.

Prietenele Tale Cele Mai Bune – Pălăriile

Chiar dacă folosești multe produse hidratante, cea mai bună protecție este să te ferești de soare pe cât posibil. Nu ieși în miezul zilei afară decât dacă este necesar, încearcă să mergi cât mai mult prin zone umbrite și nu uita de pălării (sau șepci, dacă ai un stil casual-sport). Pentru a-ți menține părul sănătos și hidratat, este important să-i oferi și protecție fizică și poți face asta prin purtarea unei pălării.

Pălăriile de paie sunt cea mai bună variantă pentru vară – au un aer estival, sunt ușoare și respirabile și găsești foarte multe modele în magazine. Fie că optezi pentru o pălărie simplă sau una cu panglici și funde colorate, sigur vei găsi ceva pe placul tău. Și, pe lângă faptul că vei avea un accesoriu drăguț, îți vei proteja și părul de „furia” soarelui.

Folosește Cât Mai Puțină Căldură

Avem deja căldura soarelui care ne dă bătăi de cap, așa că nu ar trebui să ne stresăm părul inutil cu aparate care emană căldură. Având în vedere temperaturile ridicate, îți poți lăsa părul să se usuce natural atunci când ai timp, fără să mai folosești un uscător pentru asta. De asemenea, pe cât posibil, ar fi indicat să renunți la placă/ondulator/perie rotativă sau orice alt dispozitiv cu căldură.

De exemplu, poți obține bucle frumoase și sănătoase prin celebra metodă a cordonului de halat. Sau poți folosi un produs special pentru asta – acum se găsesc tot felul de panglici/cordoane care te ajută să ai bucle frumos conturate fără pic de căldură.

Nu Uita de Protecția UV pentru Păr

Tehnologia a avansat și, așa cum avem SPF-uri pentru față și corp, avem și protecție UV pentru păr. Sunt produse special concepute care conțin SPF pentru a proteja părul de efectele nocive ale soarelui. În general, aceste produse vin sub formă de spray sau balsam leave-in pentru a fi ușor de aplicat. Găsești multe variante pe piață – important este să gasești un SPF care să nu-ți încarce prea mult părul.

Însă, chiar dacă folosești un astfel de produs ce oferă protecție UV, ar fi indicat să nu uiți de sfaturile de la punctele anterioare, iar mersul prin zone umbrite și pălăriile sunt recomandate în continuare.

Acestea sunt principalele moduri prin care îți poți proteja părul în sezonul cald. Sper ca aceste recomandări să te ajute să ai un păr sănătos și hidratat – și, cel mai important, ferit de soarele dogoritor al verii.

___________________________________________

*Acest articol face parte dintr-o colaborare, dar părerile sunt personale și reflectă experiența mea cu produsele.

*Surse foto: fotografii proprii și Unsplash